tiistai 16. huhtikuuta 2013

Dialogilla syvätehoa oppimiseen

Wikipedian (16.4.2013) mukaan dialogi tarkoittaa

"Dialogi (kr. dia 'kautta' + logos 'sana') on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua. Dialogi voi olla myös muun muassa suoran esityksen muotoon kirjoitettu teksti tai teos, jossa on useampi kuin yksi puheenvuoron käyttäjä (esimerkiksi sokraattinen dialogi tai näytelmä). On erotettava aito dialoginen vuorovaikutus (rakentava vuorovaikutus) rinnakkaisista toisiinsa vaikuttamattomista monologeista (kilpaileva vuorovaikutus)." 

Kanssakäyminen ja yhteistyö oppimisen ja opetuksen puolella vaatiikin erityistä huomiota, ja vielä erityisesti verkko-opimisen osalta, verkossa kun koetaan olevan ihan erillään toisistaan ilman kanssakäymistä. Kanssakäymistähän verkossa opinnoissa on usein yllättävänkin paljon, sitä ei vain tunnisteta tai tunnusteta kanssakäymiseksi. Esimerkiksi keskustelut, yhteinen tiedostojen tuottaminen, wikit, blogit, kommentointi, arviointi jne, ovat kaikki kanssakäymisen muotoja.  Jotta tätä dialogia saataisiin vahvistettua ja tuettua, on HAMKissa tehty Dialogilla syvätehoa oppimiseen - sivusto. Sivustolta löydät tietoa ko. palvelusta sekä äänitiedostojen muodossa olevan kokoelman (yläreunan eriväriset pallot) erilaisia mallidialogeja, joista dialogisen kanssakäymisen asioita voi tutkia.  Itse tätä useampaan kertaa kuunnelleena ja lukeneena voin sanoa, että jokaisella kerralla sieltä löytyy jotain uutta :) .


1 kommentti:

  1. Hei! Sinänsä kiinnostava juttu tuo Hamkin verkkooppimispohja. Meillä sosiaalialan koulutuksessa on käytössä kasvuryhmät eli reflektioryhmät. Ne ovat (ilmeisti säästösyistä poistumassa - laadukas opetus on liian kallista) pienryhminä toimivia dialogisia ammatillisen osaamisen syventämisen oppimistilanteita. Kun tekniikan opetuksessa on labotatorioita, meillä niitä vastaavat nämä dialogiset pienryhmät. Eli dialogisuutta (joka ei ole tekninen termi kuten dialogi, vaan asenne ja periaate, joka ohjaa suhdetta eri osapuolten välillä) harjoitellaan, sen merkitystä ammatillisena sosiaalialan osaamisena ja eettisenä/moraalisena suhteena ammattilaisen ja asiakkaan välillä tarkastellaan näin käytännössä. Sosiaalialan työ on kohtaamis- ja vuorovaikutustyötä, jonka ymmärtää jokainen alalla toiminut. Verkkodialogisuutena voidaan tehdä jotitain osia, mutta ei kokonaisuutta. Terv. Pasi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!